Novosti

Kako izgleda hotelska soba budućnosti?

Zamislite da radite u hotelu čije sobe znaju šta gosti koji borave u njima vole i kako mogu da im pruže nezaboravno iskustvo. To, zapravo, i nije toliko neverovatno s obzirom na tehnologije koje se uveliko testiraju u hotelima kao što su Marriott i Hilton.

Sve više domova, naročito u razvijenim zapadnim zemljama, nosi oznaku “pametne” kuće gde skoro svako može da kupi, primera radi, “inteligentni” termostat. S obzirom na to da je ovo trend koji raste, turisti počinju da isti nivo udobnosti očekuju i od hotelske sobe.

Međutim, kako bi hotelska soba postala “pametna” to iziskuje dosta troškova, ali i izazova u pogledu infrastrukture i bezbednosti. Trenutno, postoje tehnologije poput digitalnog ključa od sobe i termostata koji se aktiviraju uz pomoć senzora.

Budućnost hotelske sobe najverovatnije će biti glasovna aktivacija usluga. Možda zvuči neverovatno, ali kada razmislite o tome da tako nešto Apple već ima sa Siri, onda to izgleda mnogo izvesnije.

Za sada se u hotelskim sobama, kao pilot projekat, koristi Amazon Echo, pametan zvučnik koji može da sluša vaše naredbe. Zapravo, zvučnik je povezan sa softverom sa veštačkom inteligencijom, odnosno virtuelnim asistentom koji se zove Alexa. Alexa može da komunicira, pušta vam muziku, audio knjige, pravi liste obaveza za taj dan, daje vremensku prognozu i još mnogo toga.

Ove pilot projekte sprovode, za sada, Wynn Resort, Marriott i Best Western.


Printscreen: Youtube/Marriott International

Uz pomoć kompanija Samsung i Legrand, Marriott je napravio dva prototipa soba koje su programirane za tri različite vrste putnika. Neke od pogodnosti u sobama su pametna ogledala, pametni ramovi za umetničke slike, pametni tuš i slavina, kao i Amazon Show – pametni ekrani koji se mogu aktivirati glasom.

To znači da će gosti moći, primera radi, da rade jogu ispred pametnog ogledala koje će im meriti brzinu otkucaja srca, da biraju koja će se umetnička dela prikazivati na zidovima hotelske sobe dok borave u njoj, kao i da uživaju u specijalnom osvetljenju ujutru koje će im pomoći da se lakše razbude.

Soba pomoću senzora “zna” koliko ljudi boravi u njoj pa kontroliše nivo kiseonika. Takođe, ukoliko noću ustanete iz kreveta, svetla vam se “sama” pale kako biste bezbedno stigli do kupatila.

Problem sa kojim se hotelijeri suočavaju je i što moraju da se odluče za jednog proizvođača pametnih uređaja, kako bi oni mogli međusobno da se povežu. To hotelijerima neće biti lako jer su, mahom, navikli da kombinuju više proizvođača nameštaja, elektronike, tepiha u svojim objektima.


Printscreen: Youtube/Marriott International

Hilton hoteli imaju malo drugačiju taktiku. Naime, pilot projekat pod nazivom Connected Room podrazumeva da gosti mogu da kontrolišu osvetljenje u sobi, hlađenje i grejanje, kao i zabavne sadržaje koristeći samo svoj mobilni telefon.

Hilton je dosta uložio u tehnologiju koja može da se kontroliše smart telefonima proteklih godina. Gosti ovih hotela mogu otključati vrata mobilnim telefonom, dok članovi njihovog lojalti programa mogu i da biraju u kojoj sobi žele da odsednu kada se prijavljuju u hotel koristeći smartfon. Ipak, trenutno neće koristiti tehnologiju koja će moći da se kontroliše glasom.

Ipak, ni Hilton ni Marriott ne otkrivaju koliki su troškovi ovakvih tehnologija u hotelskim sobama, ali ističu da se može očekivati dobar ROI (povrat investicija). Procenjuje se da bi pametne tehnologije hotelu mogle da donesu uštede od oko 300 dolara godišnje po sobi, na osnovu očuvanja energije.

Sa druge strane, potrebno je obratiti pažnju na to da li će ove usluge zaista poboljšati nivo udobnosti gosta. Primera radi, ukoliko sistem ne razume glasovne komande korisnika, onda nije ni od kakve pomoći. To može biti frustrirajuće za goste, što, svakako, ne vodi pozitivnim ocenama i dobroj reputaciji.

IZVOR: www.hotelijeri.com